Att Blogga......

Det här med att blogga......länge länge sa jag att det kan man ju inte hålla på med, har ju ett liv utanför datorn....och nu är jag här ändå ;-)
Jag kommer att skriva om jakt, hundar, hästar, får, livet på landet och renoveringen av en gård byggd någon gång i slutet på förrförra seklet, förmodligen inte regelbundet men med en förhoppning att det ska vara läsvärt.....vi har nog alla en liten exhibitionist som sitter på axeln och viskar......visa....berätta.......så Välkommen till min blogg ;-)
/Bente

28 feb. 2011

Liten Sáiva har blivit stor och flyttat hemifrån...


Sáiva och Sten-Erik, nya husse!Sáiva 4veckor
Sáiva 7veckor

Sáiva har åkt, lite sorgligt men skönt ändå, jag vet att hon får en toppenfamilj i norge och hon kommer att få utvecklas till sin fulla potential!  
Sáiva 6veckor

Sáiva 8veckor

 Idag var alla valparna hos veterinären för taatuering,
besiktning och vaccinering........
Eva v Celsing tyckte att det var väldigt fina om dock
något för pratsamma för hennes smak!
Ska hon säga som har taxar ;-)
Hur som helst de skötte sej exemplariskt och är nu både
vaccade och tattade och reggade ;-) hihi
Så kom Sten-Erik med sin kone Bente och hämtade sin valp,
lycka till lilla Sáiva!

Så här skrev Sten-Erik om namnet Sáiva på facebook när de varit och tittat första gången:

Så nog har lite att leva upp till!I følge Håkan Rydving som er professor i religionsvitenskap ved universitetet i Uppsala og Bergen.
Han forklarte at hos sørsamene er Sàivo, eller saajvh, en type åndevesener man mente bodde i hellige fjell. Lenger nord er sàiva termen på en...innsjø som oppfattes som dobbeltbunnet. Dobbeltbunnet fordi den er en kanal til en annen verden – til Sàivo, den hellige underjordiske verden der de døde bor, og der alt er fullkomment. Samene trodde/tror at deres forfedre bor i Sàivo, og fungerer som deres hjelpere når de trenger dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar